Haninge Posten

Vårdval Stockholm eller hälsoval?

Moderaterna vurmar för välfärdens kärna. Exakt vad detta är vet vi inte. På SvD brännpunkt skriver idag Ilija Batljan att medelklassen är de stora förlorarna på vårdval Stockholm.

” Mottagningar i medelklassområden har förlorat 206 miljoner kronor vilket motsvarar 6 procent av intäkterna. Resurser har alltså omfördelats från områden med medelinkomsttagare till områden med höginkomsttagare.”

Det är korkat att utformat ett resursfördelningssystem utefter hur många som listar sig på olika ställen. Behoven varken ökar eller minskar desto fler eller färre som är listade. Min kompis flyttade precis in till Stockholms innerstad, Kungsholmen, och genast damp lappar ned i brevlådan om att han borde lista sig både här och där. Tänk om vi skulle fördela andra resurser på detta sätt som polis, brandkår, kriminalvård, åklagare, skattemyndighet och så vidare.

Att dessutom i systemet lägga in att patienter endast får behandlas för en åkomma åt gången är inte heller smart. Stockholm behöver ett nytt vårdval, ett hälsoval där fokus ligger på behov och med patienter i fokus istället för vem som är vårdgivare.

Ps. Var gärna med och knacka dörr idag för Socialdemokraterna i Haninge.

intressant?

Bloggosfären: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Kommentera