Haninge Posten

Kartan är inte terrängen

Det finns ett retoriskt uttryck som heter ”kartan är inte terrängen”. Om du tittar på en karta som bara visar höjdkurvor betyder ju inte detta att det är terrängen. I verkligheten kan det finnas skog, gator, hus, sjöar och så vidare.

När jag snabbt skummar igenom Alliansens valmanifest undrar efter vilken karta bedömer de verkligheten? Så här skriver de på sid 4.

En politik som sorterade bort människor från arbetsmarknaden genom långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar har ersatts med en politik som ser till varje människas förmåga och som syftar till att alla som kan och vill arbeta också ska kunna försörja sig på eget arbete.

Bloggvärlden är fantastisk eftersom den ger möjlighet till många perspektiv. Istället för den borgerliga propagandamaskinen som nästan enbart hyllar blå politik hörs fler röster. En av de bättre bloggarna är Utredarna som drivs av TCO. I ett inlägg från 24 augusti kan vi läsa

”Dalarnas Tidning berättade nyligen om strokeläkaren Jörg Teichert som själv drabbats av en stroke, vilken förlamade hans högra sida. I dag kan han arbeta 75 procent, trots obrukbar högerarm. Men Försäkringskassan beviljar ändå inte sjukersättning på resterande 25 procent. De kräver istället att han söker nytt ett jobb där han kan arbeta heltid, det kan då exempelvis handla om olika lönebidragsanställningar eller arbete vid Samhall.”

Jörg är verkligen inte ensam, du kan läsa fler öden här, här, här, här. Enligt min uppfattning ligger moderaternas karta långt ifrån terrängen.

intressant?

Bloggosfären: 1, 2, 3, 4, 5.
Media: Svd, DN, EX, AF.

5 Kommentarer

 1. Det är jättevanskligt att hålla på och dra upp enskilda fall utan att ge hela bilden.

  Om Jörgen har valt ett jobb där han bara klarar 75% trots att det finns andra jobb där han skulle klara 100% så är det självfallet så att hans situation inte är skiljd från Annika, som har valt frivilligt att ta en 75%-tjänst istället för en 100%-tjänst, eller från Sture, som har fått tag i en 75% tjänst för att det är ont om heltidstjänster i bygden.

  75% tjänst är heller inte särskilt ovanligt – det finns många som arbetar 75% men som hellre kanske skulle vilja gå upp till heltid. Ska vi ge dem sjukersättning också, bara för att de inte har ett jobb där de kommer upp till heltid?

  Man kunde läsa om många ”öden” under sossarnas utförsäkringspolitik också. En nära vän till min blev sjukskriven runt år 2004 och riskerade förtidspension. Hon var mycket nära att ta livet av sig – hur roligt är det att vara 28 år och förtidspensionerad för livet med minimal ersättning pga reumatism? Idag jobbar hon, tack vare alliansens reformer. Hon fångades upp av utredningarna i samband med utförsäkringarna och först jobbade hon 30% praktik och sedan kom hon upp till 60% anställning. Hon mår mycket bättre nu och har en framtid igen.

  Allt är inte svart och vitt. Själv anser jag att det är en självklarhet att man ska utvärdera de sjukskrivna på regelbunden basis och att det är viktigt att människor hamnar i rätt system – den som är sjuk ska finnas i sjuksystemet och den som är arbetslös ska finnas i arbetslöshetssystemet, ÄVEN om han/hon råkade vara sjuk innan arbetslösheten infann sig.

  Arbetslöshet är inte en sjukdom.

 2. Hej Fia,

  Du skriver ”75% tjänst är heller inte särskilt ovanligt – det finns många som arbetar 75% men som hellre kanske skulle vilja gå upp till heltid. Ska vi ge dem sjukersättning också, bara för att de inte har ett jobb där de kommer upp till heltid?”

  För detta finns det regler om deltidsarbetslöshet. Vad jag förstår är opposition och regering ganska överrens om dessa och konflikten handlar snarare om hur länge man ska kunna vara deltidsarbetslös.

  Men när det gäller just sjuka är situationen en annan. Jag vet inte men det kanske är samhällsekonomiskt smart att ha en läkare som arbetare 75% som läkare istället för att denne blir lokalvårdare om 100% på Samhall. På något sätt kanske individen får göra det denne har en utbildning för och samhället har förtjänst av detta istället för att kasta bort detta.

  Vi kanske måste acceptera att i vårat samhälle kommer det alltid att finns de som inte klarar 100% och då måste vi fråga oss hur ställer vi oss till detta? Ska vi ha ett trygghetssystem som omfattar alla eller bara ett budgetalternativ som omfattar vissa å så får det flesta andra fixa det själva?

  Moderaterna har ju har backat ett antal gånger. Ta till exempel diskussionen om svårt cancersjuka, läs mer om ett fall här, läs om ett annat fall här, läs om ytterliggare ett fall här .

  Här kan jag uppleva att den moderata världen är synneligen hård, kall och tar inte hänsyn till individen. Jag tycker att ett rikt samhälle som Sverige borde kunna ta om hand om de som har det svårt.

 3. Gör din röst hörd på Valresultatet
  http://www.valresultatet.se

 4. Endast ett test av kommentarsfunktionen

 5. Intressant läsning!

Kommentera