Haninge Posten

En vinst och en förlust

Socialdemokraternas skolpolitik är nu beslutad och klar. Den kan sammanfattas i en vinst och en förlust.

En vinst. Kvalitet går före driftsform. Kongressen uttalade ett tydligt stöd för att det inte ska spela någon roll om en skola drivs i privat eller kommunal regi. Det ska inte spela någon roll om konsumentföreningen i Stockholm driver gymnasium, om det är Rudanskolan i Haninge som står som huvudman för en högstadieskola eller om Haninge kommun startar en förskola. Det viktigaste är vad eleverna faktiskt får ut av undervisningen. Genom att systematiskt mäta kunskap, ha målrelaterade betyg och nationella prov som instrument ska svensk skola vinnas. Vi säger ofta att vi sätter människan före systemet och idag visade vi det i detta beslut. Läs gärna mer vad Robert Noord och Jonas Morianskriver om detta.  

En förlust. Socialdemokraterna står fast vi att högskolor ska ha möjlighet att avgiftsbelägga utländska studenter. Allt tal om att kunskapen är så bra för att den bara växer genom att den delas av fler gäller tydligen endast om det är svenska studenter som delar kunskap med varandra. Känns inte detta väldigt inåtvänt? För en socialdemokrati som är gränslös känns det inte 2000-tal att sätta upp dessa murar mot omvärlden. Studenter från andra länder utvecklar den högre utbildningen genom att fler perspektiv kommer in i debatten, de tar ofta med sig Sverige hem och vårt anseende stärks. Tidigare hade socialdemokraterna en paroll ”begåvad men fattig” som handlade om att göra utbildningen tillgänglig för folket. Dagens globaliserade värld har ökat människors rörlighet . Sverige får inte isolera sig som en Ö genom att sätta upp ekonomiska hinder som i verkligheten skapar en brutal segergering av vem som får studera och inte. Vi säger ofta att vi sätter människan före systemet, tyvärr visade vi det inte i detta beslut.

Intressant?

Fler bloggare om kongressen: Högbergs tankarPeter Andersson, Johan Westerholm, Johanna Graf, In Your Face, Erik Laakso, Åsa Lindestam, HBT-sossen, Karins värld.
Media om kongressen: DN1, SvD.

Med etikett: ,

1 kommentar

Pingar

  1. Johan Dahlberg | Kongressens beslutade skolpolitik är en stor besvikelse

Kommentera