Haninge Posten

Bovarnas julafton

Den 25 februari i år röstade riksdagen igenom den s.k. IPRED-lagen. Nu kunde privata bolag gå direkt till domstol för att få ut trafikdata om vem som laddat ned vad. Effekten blev att internettrafiken minskade med 44 procent i Netnods knutpunkter, läs mer här. En annan effekt blev att Banhof som första internetleverantör meddelade att de inte skulle spara uppgifter alls. Efter Banhof följde stora internetleverantörer såsom Telia och Tele2, de skulle heller inte spara sina uppgifter eller bara spara uppgifterna under en begränsad tid, SvD1 och SvD2.

Detta betyder att när polisen ska få tag i brottslighet på internet som exempelvis pedofiler och annan kriminell verksamhet finns inga register att gå till. Möjligheterna att spåra slängdes bort i och med IPRED.

Sverige är dock skyldig att implementera ett s.k. datalagringsdirektiv. Direktivet ska främst avse inhemsk kommunikation och får användas i brottsutredningar. Till skillnad från FRA är alltså denna lagring mer preciserad. Nu har dock regeringen valt att lägga implementeringen på is, de vill ha mer tid att fundera. Denna situationen leder till att det blir bovarnas julafton. Internetleverantörerna slänger uppgifterna eller sparar de under en kort tid vilket gör att när polisen ska utreda brottslighet finns inga spår kvar.

Dagens regering har haft en ohygglig otur i sitt förhållande till den personliga integriteten. Men är det rimligt att brottsoffer ska få betala priset av att regeringen inte vill ha debatt i frågan?

 

Intressant?

Media: SvD1, SvD2, SvD3 , IDG
Bloggar: Mark Klamberg, Juridikbloggen

2 Kommentarer

  1. En undersökning från tyskland visar att antalet uppklarade brott ökade med 0,006 % http://de.wikipedia.org/wiki/Vorratsdatenspeicherung#Umsetzung_in_Deutschland
    Ni menar alltså att den siffran rättfärdigar slentrianmässig lagring av alla medborgares kommunikationer?
    Och det rättfärdigar att var medborgare i Sverige betalar några tusen kronor eftersom operatörerna tar ut det på sina kunder?http://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-it-lagar-kostar-hushallen-miljarder-1.470325

Pingar

  1. Kryssa Åsa Westlund » Ny teknik för ny politik

Kommentera