Haninge Posten

Och där förlorade vi Stockholm

Dagens DN gör att jag börjar undra. Jag börjar undra om inte socialdemokratin har blivit ett hem för nostalgin. Det är många som drömmer sig tillbaka till Olof Palmes skafferital där han beskriver hur högern har gjort slut på alla våra gemensamma resurser – skickat notan till skattebetalarna….

Och visst moderaterna för idag en oansvarig ekonomisk politik. Att låna till skattesänkningar är aldrig god ekonomi. Men på något sätt är moderaterna tidstypiska i att det just nu har varit inne ett tag att låna till saker som man inte har råd med. Ta ett SMS-lån för den där resan man vill göra. Sverige kommer säkert behöva ett ”Lyxfällan”-team som sanerar ekonomin men det vinner man tyvärr inte röster på och man vinner definitivt inte val. Obama vann i USA för hann ville ha ”Change”. En politisk dröm om ett annat USA. Moderaterna vann förra valet för de ville stoppa utanförskapet. Vilken politisk dröm har socialdemokratin idag?

Det stockholmarna vill ha är bättre kvalitet, lägre skatt och möjligheten att välja. I Stockholm är det inte totalt misär. Bostadspriser ser faktiskt ut att vara på väg upp och vården fungerar väl fortfarande hyfsat. Man känner man sig som en vinnare men man kanske är lite oroad över utvecklingen och hur framtiden egentligen kommer att bli.

Jag hoppas att Socialdemokraterna vill söka väljarnas förtroende för att socialdemokratin är den rörelse som har politiken för framtidstro. Det är genom den aktiva arbetsmarknadspolitiken de nya jobben skapas. Det är genom fler platser på högskola vi bygger Sverige starkare. Det är genom en aktiv näringslivspolitik vi får nya företag att starta och utvecklas. Det är genom god infrastruktur vi får regioner att växa och konkurera med andra regioner. Det är genom att ge valfrihet och att alltid sätta människan framför systemet vi skapar effektiva organisationer.

Socialdemokratin måste lämna nostalgin och börja fokusera på framtidstro.

Intressant?

 

Bloggosfären: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Gammelmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, AF.

14 Kommentarer

 1. Vilket inlägg, negativt så in i bomben. Själbvklart måste skattehöjningar för överheten ske.
  Folk gnäller om jutlösa bonusar fallskärmar, självklart är det rätt höja skatt för de som har mest.
  Eller vill skribenten det ska vara svartjobb´folk ska syssla med.
  D.v.s skattesänkningar ner till noll där anbarki råder i Sverige .

  Självklart kan man inte i den arbetslöshet och utanförskap bara lämna dessa människor utan inkomst och sedan tro att allt är bra.

  Sjuka som nu utförsäkras både från a-kassa sjukförsäkring ska för 223 krt vara med i ett introduktionsprogram.

  Räkna ut vad du får för 223 kr.

  Har du en resväg á 2* 5 mil så tar 150 kr bara i bensin sedan är 73 kr kvar till
  en ev lunch sedan får du bo i en pappkartong som sjuk.
  Pengar till medicin eller husrum är uteslutet.

  Eller säg du har en hyra på 4000 och du får 223 kr/ dag så blir summan sedan skatt är dragen ca: 3800kr d.v.s det fatts 200 kr till hyran och maten har du inte ens råd till liksom medicin.

  Nä det fattas nåt bak pannbenet på moderatalliansare som inte kan räkna ut vad deras politik leder till.
  Den som får dessa pisspengar har inget val det är stöld eller död som gäller.
  Bort med ligistregimen och in med högre skatter och högre bidrag till behövande.

 2. Till Bertil

  Sen när blev socialdemokratin reducerad till ”högre skatter och högre bidrag till de behövande”?

  Den socialdemokratiska rörelsen har en unik historia. Det var denna rörelse som drev igenom rösträtten. Det var denna rörelse som hade idén och och byggde folkhemmet. Det var denna rörelse som på allvar tog tag i miljödebatten. Det var denna rörelse som införde feminismen som en politisk fråga.

  På något sätt har socialdemokratin genom tiderna utmärkt sig för att man faktiskt har föskt bygga ett samhälle.

  Vad är det för samhällebygge med ”högre skatter och högre bidrag”?

 3. Heja Magnus!

  Bra skrivet. Det är inte förrän socialdemokratin på allvar tittar framåt istället för bakåt som vi kan bli ett parti som kan locka nya väljare (och gamla väljare tillbaka) till oss. Dåtiden hade sina problem, möjligheter och utmaningar och nutiden har sina.

  Fortsätt att skriva! :)

 4. ”Det stockholmarna vill ha är bättre kvalitet, lägre skatt och möjligheten att välja”…
  Man kan tro att Filippa Reinsvält har skrivit ovanstående bloggartikel.

  Bengt Nilsson, socialdemokrat

 5. Bengt!

  Jepp, jag tänker citera det då jag bloggar om Haningebloggen som släpper fram razzar senare ikväll.. :-)

 6. Man upphör aldrig att förvånas över sossar. Här skriver de som moderater och släpper fram rasistkommentarer.

  Otroligt!

 7. Magnus är väl en rätt typisk socialdemokrat av modell 2009? Ideologiskt står de närmare moderaterna och folkpartiet, och alliansen med vänsterpartiet och miljöpartiet är enbart till för att komma åt statsministerposten. Det de helst av allt önskar är en koalition med Reinfeldt.

  Det är bra om Jinge ger dem lite reklam, då kan den här artikeln bli deras mest kommenterade alla kategorier. Extra skämmigt med publicerade rasistinlägg. Typiskt för haningesossar? Tut att man inte bor där.

 8. Bara en tanke:
  (s) har satsat stort på att bygga ut högskolan och vissa av dem har också blivit universitet. De enkla montörsjobben har försvunnit mer och mer. Det är idag högskoleutbildad personal bakom svarven och fräsen på verkstadsgolven.

  Tanken att höja utbildningsnivån i samhället är god och har säkert räddat kvar många jobb i Sverige. Fast följden kan i värsta fall bli att färre och färre tillhör LO. På samma sätt påverkas arbetarrörelsen negativt med färre och färre som sympatiserar med rörelsen, även om de kan tänka sig att rösta på (s).

 9. Socialdemokratin måste framförallt sluta att ljuga. För det är det Palme gör i detta tal.

  Hur kom det sig egentligen att borgarna på 70-talet ”slösade” med finanserna?

  70-talet bjöd på den värsta lågkonjunktur sedan 30-talets depression. Oljekriser, varvs-, och textilindustrinedläggning, massarbetslöshet osv osv, följt av enorma strukturomvandlingar.

  Mot bakgrund av detta var det kanske inte så konstigt att statsfinanserna tog en del stryk. Och visst, borgarna skötte måhända inte krisen exemplariskt, men angrip då de enskilda åtgärderna, istället för att snacka strunt.

  Och det är samma visa idag, gnäll, och klagosånger. Kom med något nytt och eget, stället för historieförfalskningar och tom retorik.

 10. Är det ett ironiskt inlägg? du har däremot rätt i att vi i sthlm har en mer egoistisk och individualiserad bild av verkligheten. vi är bortskämda helt enkelt och väljer utifrån den parollen maktuttryck i våra val. Hela den identitetskris som vi i socialdemokraterna står i just nu är enligt mig pga vår oförmåga att binda samman igår med idag…Att vara historielös gagnar inget parti. Så skafferitalet är fortfarande idag högst aktuellt och det gäller de flesta andra tal Palme gav också….Däremot saknas Modet från oss då som företräder ett parti som bygger på solidaritet. Skattehöjningar är solidariska – dvs dom används för att bekosta en samhällskropp där alla får plats – även den som är sjukpensionär, ensamstående mamma, arbetslös, uteliggare osv osv..Skattemedlen används för att betala jämlikhet, det används för att skapa ungdomsgårdar, en rättvis bostadsmarknad, hyror som gör att även låginkomsttagare kan bo i innerstaden osv osv….Sen finns det inte något magiskt mantra i sig i att skatterna för samhället framåt – det är det vi medborgare som gör…i engagemang och en visshet att det både innebär rättigheter och skyldigheter att vara delaktiga.

 11. Precis Attilla, vad Palmebeundrarna ”glömmer” är att socialdemokraterna då det begav sig klagade på att det gjordes för _lite_, själva ville de ha ännu större statsbidrag till dödsdömda industrier… Det talar de tyst om nu.

  Bengt, Magnus är inte moderat, däremot han har helt rätt i sin analys av vad Stockholmarna vill. Det finns en anledning till att Moderaterna i Stockholm är nästan dubbelt så stora som (S) i opinionsundersökningarna, det finns en anledning till att (S) i Stockholm blev fjärde(!) största parti i valet till Europaparlamentet i juni.

 12. ”. I Stockholm är det inte totalt misär. Bostadspriser ser faktiskt ut att vara på väg upp och vården fungerar väl fortfarande hyfsat. ”

  Det har alltid fascinerat mig hur prisökningar på bostadsrätter kan ses som någonting positivt när prisökningar på andra varor som ex. mat eller elektronikvaror ses som någonting dåligt för konsumenterna.
  Saken är tyvärr den att bostad inte är en vara bland andra (i mitt tycke borde de inte vara varor ö.h.t) utan betraktas ofta som rena spekulationsobjekt, någonting man köper i hopp om att kunna göra sig en hacka. Det är ett förkastligt och osolidariskt beteende som inte borde uppmuntras. Men synden straffar sig själv, nu har vi en stor bostadsbubbla i Stockholm som kommer att leda till kollaps inom ett par år, vi har länge sett stora prisstegringar och nu blir det för många allt mer tydligt att de inte kommer att kunna tjäna så mycket pengar som de trott på sina spekulationsobjekt. Hundratusentals har spenderat över sina tillgångar och de löjligt låga räntorna till trots så kan det här inte hålla i längden.

  Vad gäller vården så fungerar den inte väl här i norra botkyrka i.a.f. För oss har Vårdval Stockholm visat sig vara en katastrof.

  ” Det är genom fler platser på högskola vi bygger Sverige starkare. Det är genom en aktiv näringslivspolitik vi får nya företag att starta och utvecklas. Det är genom god infrastruktur vi får regioner att växa och konkurera med andra regioner. Det är genom att ge valfrihet och att alltid sätta människan framför systemet vi skapar effektiva organisationer.”

  Det där är uteslutande floskler, de säger mig ingenting.

Pingar

 1. Sänkta skatter funkar « Krohniskt
 2. Den tillplattade rosen | Jinges Web och Fotoblogg

Kommentera