Haninge Posten

Övervakning som aldrig förr

Stockholmsprogrammet from Alliansfritt Sverige on Vimeo.

Många bloggare har uppmärksammat det Stockholmsprogram som ska diskuteras på ett informellt ministermöte den 15 till 17 juli. Du kan läsa om det här, här, här, här, här, här, här, här, här. Dock har gammelmedia inte har gett det någon uppmärksamhet än.

 

Demokratin är inget som får tas för givet. Varje inskränkning och övervakning måste ifrågasättas. Svt sände nyligen ett intressant program om hur NSA som har hand om signalövervakning i USA har expanderat, titta på det här.

 

Efter 11 september har all övervakning blivit godkänd utan någon större debatt. Det stora hotet från terrorismen legitimerar det mest. Visst kan det vara ett berättigat mål, men frågan är om det gör alla medel tillåtna?

 

Dessutom verkar alla beslut ske i slutna rum och i tysthet. Det ska fastläggas i ett informellt möte. What is that? Vi kan se en liten videosnutt med justitieminister Beatrice Ask (M) som är totalt intetsägande. Vi har ingen aning om vad Sveriges minister ska driva för politik. Med FRA och IPRED ekandes i bakgrunden talar det mesta inte för att det är individens integritet som kommer att stärkas, snarare tvärtom. Moderater är ju inte direkt kända för att värna individens integritet.

 

EU behöver mer öppenhet och offentlighet. Den svenska offentlighetsprincipen borde bli en lika stor exportsuccé som kullagret och propellern.

 

Så här skrev Portugiserna under sitt ordförandeskap 2007 om vad ett sådant här program kan innehålla

“Every object the individual uses, every transaction they make and almost everywhere they go will create a detailed digital record. This will generate a wealth of information for public security organisations, and create huge opportunities for more effective and productive public security efforts.”

 

Spookie. Övervakningssamhället är här. Moderaterna inledde mjukt med FRA och IPRED och ska nu fortsätta med ett Stockholmsprogram. Det övervakning som aldrig förr. Jag undrar när ska Moderaterna nöja sig?

Intressant?

Läs även andra bloggare om tjurrusning, skola och opassande.

Kommentera